Hakkında.

Hava trafik kontrol hizmeti; emniyetli, verimli, hızlı ve düzenli şekilde hava trafiğin yönetilmesi amacıyla meydan kontrol, yaklaşma kontrol ve saha kontrol ünitelerinde görev yapan hava trafik kontrolörleri tarafından sağlanan bir hizmettir. Hava trafik kontrolörleri, kalkıştan inişe kadar uçuşun her safhasında emniyetli hava trafik operasyonlarının sürdürülmesinden sorumludur.

Hava trafik kontrolörlüğü mesleği ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde sürdürülebilirliği olan meslek gruplarından bir tanesidir. Hava trafik kontrolörlerinin mesleklerini yapabilmeleri için hava trafik kontrolör lisansına sahip olmaları gerekir. Hava trafik kontrol eğitimi veren eğitim kurumlarının da benzer şekilde yetkili eğitim organizasyonu olması gerekmektedir.

Hava trafik kontrolörlerinin seçimi, eğitim gereklilikleri, lisanslandırılması ve eğitim kurumlarının yetkilendirilmesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından ilgili ulusal mevzuat ile belirlenmiştir. Bununla birlikte, verilen eğitimin müfredatı, kazanımları, eğitmen ve alt yapı yeterliklerine ilişkin konular ve standartlar Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından tanımlanmıştır.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Hava Trafik Kontrol Bölümü Hava Trafik Kontrol Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar Talimatı (SHT-EĞİTİM/ATCO) kapsamında Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim organizasyonu olarak Hava Trafik Kontrol eğitimi veren ilk ve tek yükseköğretim kurumudur.

Eğitim süresi dört yıl olup, teorik dersler ile birlikte hava trafik kontrol simülatörlerinde uygulamalı dersler gerçekleştirilmektedir. Bölüm bünyesinde günümüz teknolojisine sahip radar kontrol simülatörü ve 360 derece görüntü imkânı sağlayan meydan kontrol simülatörü mevcuttur.

Havacılıkta kullanılan uluslararası dilin İngilizce olması nedeniyle, isteyen öğrenciler bölüme başlamadan önce Üniversitemiz bünyesinde bir yıl süreyle isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfına devam edebilmektedir.

Öğrencilerin öğrenimleri süresince kazandıkları bilgi ve becerilerini geliştirmeleri amacıyla lisans eğitimleri boyunca sanal pilot ve ünite stajı olmak üzere iki tane staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Sanal pilot stajı II. Yarıyılın; ünite stajı ise VI. Yarıyılın tamamlamasından sonra gerçekleşir.

Bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan en az 240 AKTS krediyi ve zorunlu stajlarını tamamlamış olmaları gerekir. Bölüm mezunlarının lisanslandırması “SHY 65-01 Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği”ne göre gerçekleştirilir.